Vos tik pavalgome virtuvėje, iškart atsiranda krūvos trupinių, balų, baldai tampa taukuoti, nešvarūs, indai apskritai atrodo kaip iš ploviklio reklamos „prieš“ ir „po“. Tad mūsų užduotis – padaryti, kad būtų tas „po“rezultatas, ir tiek virtuves baldai, tiek grindys, tiek indai, viskas būtų švaru. Kaip efektyviai tvarkytis virtuvėje?
Rūšiuojame indus
Pirmoji užduotis yra tinkamai surūšiuoti indus. Puodelius mauti į puodelius, lėkštes statyti į piramidę, jos apačioje paliekant didžiausias lėkštes, viršuje mažesnes. Prieš tai iš visų jų turi būti išmesti maisto likučiai bei išimti stalo įrankiai, kurie taip pat gali būti kažkur atskirai sudedami. Taip rūšiuojant nešvarius indus yra nukraustomas stalas, ir štai netrukus mes jau turime visai gerai atrodančius stalus, bent jau be visų tų indų, ir baldai jau atrodo švariau.
Plauname indus
Indai virtuvėje gali būti plaunami arba rankomis, arba indaplovėje. Pastarasis variantas, žinoma, sutaupo daug vandens, o dėl to ir pinigų, tačiau kiekvienas renkamės savaip, kaip norime plauti indus, kaip galime. Naudojame kokį nors indų ploviklį, saugodami rankas dažnai naudojame taip pat ir gumines ar kitokias pirštines.
Džiauname ir blizginame indus
Išplovus indus jie yra džiaunami. Paprastai virtuves baldai yra pritaikyti tokiom procedūrom, todėl virtuvėje jau būna įrengtos vietos indams džiauti. Dažniausiai tai yra virtuvės spintelė virš kriauklės. Ten atsidarius dureles matome tokią džiovyklą kiauru dugnu, kur kabiname indus. Arba džiovyklė būna pačioje indų plovyklėje. Dar ji gali būti padaroma paprastu būdu, tiesiog patiesiant mazgotę ant stalviršio, ir ten suvožiant puodelius, taures, lėkšteles. Kai indai pradžius, juos riekės išblizginti ir sudėti į vietas. Galbūt virš kriauklės pakabinamos lėkštės jau iškart tampa savo vietoje, tačiau, pavyzdžiui, taurės ar stiklinės turės būti blizginamos visiškai švariu audiniu ir vėliau padedamos į savo vietas, kur mažiausia dulkių.
Valome baldus
Išplovus indus keliais kartais nuvalomi visi baldų paviršiai. Pirmiausia, jeigu reikia, yra surenkami visi trupiniai ir panašūs dalykai, vėliau yra valomos riebalų dėmės, įvairūs skysčiai ir kiti dalykai. Taip išvalius baldus, galime pasidžiaugti tam tikra sąlygine tvarka.
Viskas turi savo vietas
Galiausiai, jeigu kas nors vis dar yra ne savo vietose, padarome tvarką. Dar, jeigu reikia, virtuvę galime ir prašluoti, praplauti. Bet to nebūtina daryti kasdien. Sudedame į vietas ne tik indus, bet ir maistą, taip pat darbo įrankius.
Kad tikrai virtuvėje viskas turėtų savo vietas ir šaldytuvas nebūtų tuščias, verta naudoti kamštines lentas priminimų planavimui: http://www.magnetineslentos.lt/kamstines-lentos/4593791458